Konijnen Speeltjes

Een goede gezondheid is natuurlijk erg belangrijk, maar een leuk leven hebben is net zo belangrijk. Gelukkig bijten deze twee elkaar niet. Een konijn kan leven in blijdschap én in goede gezondheid! Daarom krijgt u dit jaar tips van ons voor leuke konijnen speeltjes! Welk spelletje jouw konijn leuk vindt hangt natuurlijk ook van zijn karakter af maar over het algemeen vinden konijnen het leuk om te scheuren en te gooien.


Konijnen Speeltjes zorgen ervoor dat je konijn in beweging blijft (en dus niet te dik wordt), dat hij mentaal bezig blijft (wat goed is tegen verveling) en de meeste speeltjes zijn eetbaar en zeer goed om de tanden en kiezen te slijpen. Konijnen zijn intelligenter dan de meeste mensen denken en je kan ze zelfs behendigheid laten doen of leren apporteren zoals een hond. Clickertraining (training waarbij het dier leert door middel van een geluidje) werkt goed bij konijnen. Maar voor een slim konijn worden speeltjes snel saai. Wissel daarom af en geef niet alles in 1x. Om de paar weken kunt u weer het ‘oude’ speeltje weer geven, wat dan ineens weer geweldig is.
Natuurlijk kunt u konijnen speeltjes kopen in een dierenwinkel. Er bestaan speciale konijnen speeltjes, maar veel kattenspeeltjes zijn ook uitermate geschikt voor konijnen.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Katten/konijnentunnels, hierin kunnen ze lekker door heen rennen of rusten
 • Knuffeltje: om lekker tegen aan te liggen of om mee te gooien

 • Grotere of zachte hondenbal: om op te rijen of om te gooien. Eventueel met piepgeluid
 • voerbal: hier kan je iets lekkers in doen, waarna ze hier heerlijk mee aan de slag kunnen gaan.

Leuke speeltjes om zelf te maken:
Veel van het konijnenspeelgoed is ook goed zelf te maken. De beste materialen hiervoor zijn hooi en wilgentakken. De dunne takken kunnen gebogen en gevlochten worden. De tak kan opgegeten worden door het konijn wat ook nog eens goed voor zijn tanden is.

Wilgenbal. De dunne twijgen kan je in elkaar vlechten tot een bal. Hiermee kan het konijn lekker gooien, voetballen en ook nog eens opeten. Verder kan je er iets lekkers in stoppen zoals maïsbladeren, of een metalen belletje zodat het geluid maakt.

 • Hooi bal. Je kan met hooi en raffia touw (tuincentrum) een leuke en goedkope bal maken. Deze kan je ophangen zodat het beweegt, of los leggen zodat het rolt. Je kan afwisselen door kruiden hooi te gebruiken, of er eventueel een konijnensnoepje in te verstoppen. Dit touw kan ook zonder problemen opgegeten worden. Maar je kan ook een lege wc rol volstoppen met hooi en ze hier mee laten ravotten. Hooi is het belangrijkste voer voor je konijn. Op deze manier krijgen ze het ook nog eens op een leuke manier.
 • Klimgelegenheid of wipwap maken met grovere wilgen of berken takken. Hierbij kan het konijn dan lekker op liggen/springen of rusten en ook nog aan knagen. Je kan dit uitbreiden tot een behendigheidsparcours. Net hoever u en uw konijn wilt gaan.
 • Soms hoeft het niet moeilijk te zijn. Een oud telefoonboek is geweldig om te scheuren. Een doos met een aantal losse kranten pagina’s is een leuke verstopplek en heerlijk te scheuren. Lege wc of keukenrollen zijn ook geweldige speeltjes. Ongebleekt en onbedrukt (wc-papier) is erg geschikt als ‘nestel’ materiaal.

Let hierbij wel op dat je konijn niet teveel papier opeet (de meeste scheuren het alleen).

 • Een pvc pijp of een oude stenen rioleringsbuis zijn ideaal om te rennen of te verstoppen, leg ze wel vast zodat ze niet teveel rollen. Mocht u een konijnenheuvel in de tuin maken, zorg er dan wel voor dat de pvc pijp recht ligt, een schuin ingegraven pvc pijp is te glad en je konijn komt er wel in, maar niet meer uit!
 • Een zandbak in de tuin is geweldig om te graven. Het mag alleen niet te diep zijn, omdat het hol anders het risico heeft om in te storten. Het zand is natuurlijk veel losser dan in de tuin of in de natuur.

Konijnen zijn echte groepsdieren, en hoewel speelgoed ze leuk bezig kan houden kan het nooit een echt maatje vervangen. Alleen is maar alleen, overweeg om een 2de konijn te nemen.

rodents 5%

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share
Dit bericht is geplaatst in Spelen met je Konijn met de tags , . Bookmark de permalink.

7 reacties op Konijnen Speeltjes

 1. kiki schreef:

  mijn konijn is heel lui wat ik hem ook geef hij doet niks en nu verveelt hij zich maar er zitten heel veel speeltjes is zij hok wat moet ik doen ?

  • orestes schreef:

   Hoi Kiki,

   wat vervelend om te horen.

   Hoe groot is het hok van je konijn? wat voor konijn is het?

   gr, miranda

   • Kiki schreef:

    Sorry beetje laat geantwoord ik denk ongeveer 2 a 3m en ik weet niet wat voor het is.

   • Brandon schreef:

    Hoi Petra en Mathieu, Het blijft leuk om eraanr te kijken!!Wat betreft de nachten valt het voor jullie ook gelukkig mee, de puppy’s slapen in ieder geval door. Verder alles goed bij jullie?Bij ons wel, Louis gaat morgen weer werken na 4 weken vrij te zijn geweest!!Ik bel jullie van de week op i.v.m. mijn werk. Groetjes Louis en Henny.Date: Sat, 25 Aug 2012 11:19:51 +0000 To:

  • Samy schreef:

   Gewoon de schaar izentten hoor, het is zo’n fijn stofje, naait heerlijk weg.Tja, het bandje, dat is een goeie. Heb het laatst gekocht, 1 meter op karton maar er zit eigenlijk geen naam bij. Ik kocht het omdat ik het er leuk uit vond zien. Het lijkt wel iets op bolletjesband maar dan plat en vrij fijn.

 2. kiki schreef:

  ik heb er 2 van de ene is ongeveer 1m en die andere hok is iets groter die is 2m.

 3. Styless schreef:

  Ik heb 3 konijnen, 2 vrouwtjes, Pinnie en Harriet, dat zijn 2 Franse Hangoren en een mannetje, Knijn, dat is een Dwerkonijntje. Knijn is pas gecastreerd en Pinnie en Harriet moeten nog gesteriliseerd worden, want ze zijn zusjes, nog maar 2 maanden oud. Daarom zitten Knijn en de dames nog apart, en lopen ze om de beurt los in huis. Ik geef mijn konijnen grote dennenappels, wc-rollen en kranten. Dat vinden ze heel leuk en huppelen vrolijk door de kamer. Ze zijn veel bezig met knagen, soms ook aan de meubels 🙂 Groetjes, Lieve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *