Konijnen samen houden?

konijnen samen houdenEen konijn is een sociaal dier die het fijn vind om met soortgenoten samen te leven en wonen. Sterker nog, het is niet aan te raden om maar 1 konijn te houden omdat dit niet in overeenstemming is met de behoefte van het dier. Het samenstellen van een goede gemeenschap is echter nog niet zo makkelijk.

Een setje

Als je twee konijnen wilt samen houden, kun je het beste een mannetje en een vrouwtje aanschaffen. Bij een mannetje en een vrouwtje is de kans groter dat ze elkaar leuk zullen vinden. Een mannetje en vrouwtje zorgt natuurlijk wel gegarandeerd voor jongen. Om dit tegen te gaan is het verstandig de rammelaar (ram) op tijd te castreren. Wanneer je een ongecastreerde man en een vrouwtje samen houd is de kans groot dat het vrouwtje telkens het mannetje zal bestijgen.

Het is nog beter om eens bij een dierenasiel langs te gaan. De rammelaars daar worden allemaal preventief gecastreerd en je kan direct een stelletje uitzoeken dat goed met elkaar overweg kan en geen jongen meer kunnen krijgen.

Alleen mannetjes?

In het wild bestaat er niet zoiets als een mannetjes groep die samenleven en voldoet dus niet aan de behoefte van het konijn. Wanneer deze mannetjes geslachtsrijp zijn, zijn gevechten tussen de konijnen niet te voorkomen. Het leven in zo’n groep is daarom voor deze dieren dan ook op den duur ondragelijk. Misschien dat een langdurig samenlevingsverband in zo’n groep alleen mogelijk is als alle mannetjes gecastreerd worden voordat ze geslachtsrijp zijn. Maar het is niet aan te raden.

Alleen vrouwtjes?

In het wild ziet het stichten van een nieuwe kolonie er ongeveer zo uit: de vrouwtjes verlaten hun gezin en de mannetjes voegen zich later toe aan deze vrouwtjes. Alleen een vrouwtjes groep lijkt veelal goed te gaan maar is op langer termijn gedoemd te mislukken.

Een gemengde groep?

Dit komt het meeste voor en voldoet aan de natuurlijke behoefte van het konijn. Bij een buitenverblijf met voldoende ruimte kun je je konijnen een natuurlijke omgeving bieden en de dieren kunnen elkaar ontlopen als dat moet. in de natuur leven er meestal meer vrouwtjes dan mannetjes in een gemeenschap maar in gevangenschap is het aan te bevelen de samenstelling in evenwicht te houden. dus, net zo veel mannetjes als vrouwtjes, anders zouden de vrouwtjes elkaar in de haren kunnen vliegen.

Samen met cavia’s?

Vaak worden konijnen en cavia’s samen gehouden als alternatief voor meerdere konijnen. echter zijn dit niet dezelfde soorten dieren al lijken ze gedeeltelijk op elkaar. een konijn is haasachtig en een cavia is een knaagdier. Cavia’s zijn bovendien kleiner en delven bij ruzies vaak het onderspit. Het samen houden van deze dieren is dus af te raden.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share
Dit bericht is geplaatst in De huisvesting van een konijn, Een konijn aanschaffen met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *