Konijnen moeten bewegen en graven

konijnen en bewegen

Konijnen moeten bewegen

De oppervlakte waar een konijn in de natuur actief is komt ongeveer neer op zo’n
10.000 m². Het territorium wat zij verdedigen en markeren is alleen in de directe omgeving van het holletje van het konijn. Over het algemeen blijven konijnen op  zo’n 75m van het hol en heel soms op 100m maar verder dan dat niet.

 

Omdat de drang om te bewegen net zo groot is bij de huisdieren als bij de in natuur levende konijnen, is het belangrijk om konijnen deze ruimte te bieden. Nou hoef je natuurlijk geen tuin van 100m te hebben maar een fijn stukje gras vind het konijn erg prettig en een hokje van 0,5m² is dus ook echt niet groot genoeg als permanent verblijf.

het gravende konijn

Misschien heb je het wel eens gezien toen je op de fiets langs een met gras bedekt dijkje reed of langs een groot grasveld. Een enorm aantal konijnen met hun hoofdjes uit hun holletjes. Meestal zijn deze holletjes ondergronds aan elkaar gekoppeld. De in natuur levende konijnen wonen namelijk meestal in zelf gegraven holletjes met enorme lange gangenstelsels en woonketetels. Konijnen gebruiken overgins niet alleen holen maar maken ook gebruik van al aanwezige onderkomens boven de grond zoals: steenhopen of ruïnes.

De huiskonijnen hebben ook de drang om te graven. Dit hebben ze bij hun geboorte meegekregen. Als je jouw konijn tegemoet wilt komen, kun je er voor kiezen om op de bodem van het hok een laagje zand, aarde of een dikke laag zaagsel te strooien. Je kunt natuurlijk ook een zandbak of graafbak kopen. Met huisjes, tunnels en speeltoestellen maak je van het konijnenverblijf dan een interessante plek voor het konijn.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share
Dit bericht is geplaatst in De huisvesting van een konijn, Over het konijn met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Konijnen moeten bewegen en graven

  1. Een konijnenliefhebber schreef:

    Hallo! Zelf heb ik ook een konijn, Harry, het is een mannetje! Ik houd echt veel van hem, en hij loopt sowieso een paar uur per dag los in onze tuin! Ik speel ook dan vaak met hem, zoals laten springen over bezemstelen. Een bezem zelf vind hij ook leuk, hij gaat altijd met zijn kind erlangs, en probeert hem mee te nemen met zijn tanden! Als ik door de tuin hard ren, komt hij me achterna en rent vrolijk mee! We hebben ook een grote deken, die ik vooral voor Harry gebruik, in de winter doen we die over zn hok zodat hij geen kou lijdt. Hij staat al sowieso onder een groot afdak en krijgt 5 kg stro! Deze tips vind ik erg handig! Harry heeft geen maatje, dus daarom besteed ik veel tijd aan hem! Ik kan natuurlijk niet 24/7 bij hem zijn, dus wil ik graag attributen hebben! Bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *