Hoe leven konijnen?

Hoe leven konijnen?

Om konijnen nog beter te begrijpen, is het handig om eens hoe leven konijnenstil te staan bij de in het wild levende soortgenoten. Want de kenmerken en gedragingen zijn sinds eeuwen niet veranderd en hebben nu nog steeds in belangrijke mate invloed op de erfelijkheid van hun voorouders.

Familie

Als je weleens konijnen in het wild hebt gezien zal het je direct zijn opgevallen dat konijnen eigenlijk nooit alleen leven. De meeste konijnen families hebben tot zeven leden, en leven meestal in kolonies van tot wel 100 diertjes. Konijnenpaartjes komen veel minder voor. Om te leven in zo’n grote konijnen gemeenschap zijn er natuurlijk regels nodig om zo’n gemeenschap goed te laten functioneren. Daarom is er in het wild in zo’n gemeenschap een soort van rangorde voor zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Ieder konijn heeft zijn eigen plek, zijn eigen rol en zijn eigen rang in de gemeenschap en geniet van bepaalde privileges.

Mannetjes met een hoge rang planten zich het meest voor. Vrouwtjes met een hoge rang hebben het geluk dat alleen zij de jongen mogen groot brengen in de centrale woonruimte wat natuurlijk het succes van het groot brengen vergroot. De vrouwtjes met een lagere rang brengen hun jongen groot in de verder weg gelegen gangen. Konijnen hebben sociaal contact nodig, die zijn belangrijk om de groep bij elkaar te houden. In de buurt levende soortgenoten zorgt voor een vertrouwensband en door de onderlinge lichaamsverzorging wordt deze relatie verstevigd.

Het sociale contact met konijnen onderling is ook belangrijk voor het ontplooien van kenmerkend gedrag, en dus zeker noodzakelijk voor het bestaan van het konijn. Daarom is het houden van 1 konijn ook niet aan te raden.rodents 5%

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share
Dit bericht is geplaatst in Over het konijn met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *