konijnen fokken

Bij het konijnen fokken komt er veel meer kijken dan alleen het vermeerderen van de konijnen fokkendieren. Als eerst moet je natuurlijk voldoende ruimte hebben om konijnen te kunnen fokken. tevens moet je er aan denken dat complicaties tijdens drachtigheid, geboorte en opvoeding voor hoge kosten kunnen zorgen bij de dierenarts, of zelfs het verlies van een dierbare vriend. Daarbij komt nog dat jij (de fokker) verantwoordelijk is voor het voortbrengen van gezonde dieren, die geen erfelijke afwijkingen of ziektes hebben, de konijntjes zo goed mogelijk opvoed en zorgt voor een nieuw huis voor de diertjes. Hier heb je veel kennis en vooral veel ervaring voor nodig. Het konijnen fokken is een grote investering en veel toewijding.

Jonge konijntjes groeien enorm hard. na ongeveer 30 dagen komen de jonge konijntjes, meestal een stuk of zes, doof en blind ter wereld. Na 10 dagen beginnen de jonge konijntjes hun ogen te openen en na 3 weken beginnen ze te spelen met de andere jonge konijntjes. Na zes of zeven weken drinken de jongen niet meer bij hun moeder maar gaan ze zelf opzoek naar voedsel. Het is wel verstandig om de kleintjes tot 11 á 12 weken bij hun moeder te laten. Hierdoor leren ze ook veel beter sociaal om te gaan met andere konijnen.
Na deze 11 á 12 weken is het belangrijk om de konijntjes te scheiden op basis van geslacht, want konijnen zijn na deze tijd al weer geslachtsrijp en kan je zo weer een nestje krijgen.

Een konijn kan ook schijndrachtig zijnals deze niet gesteriliseerd is. Het konijn bouwt dan een nestje van stro en kunnen agressiever reageren naar soortgenoten. Stoor dit konijn niet tijdens het bouwen van haar nest en laat haar dit nest gewoon houden zodat ze niet gestrest raakt. Ze heeft nu rust nodig. Is het konijn meerdere keren per jaar schijndrachtig, dan is het aan te raden om je konijn te steriliseren. Hierbij worden de eierstokken en de baarmoeder door de dierenarts verwijderd.

Heb je een paartje konijnen en je wilt geen nestje, dan is het verstandig om de rammelaar (het mannetje) te laten castreren. Het steriliseren van het vrouwtje zorgt er natuurlijk wel voor dat ze niet voor jonge konijntjes kan zorgen, maar het mannetje, welke niet is geholpen, zal haar constant blijven bestijgen en haar geen rust gunnen.

Vrouwtjes die niet gesteriliseerd zijn zijn altijd bereid om te paren, kijk dus uit als iemand zijn konijnen meeneemt dat deze niet het vrouwtje gaan bestijgen, wat weer tot een nestje kan leiden.

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share
Dit bericht is geplaatst in Konijnen fokken met de tags , . Bookmark de permalink.

Een reactie op konijnen fokken

  1. Bapan schreef:

    Wat een leuk stel en dat zal een verrassing zijn geeewst in de kleur van de echte konijntjes….Fijn dat het verjaarsfeestje gezellig is geeewst ;o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *