Het Dwergkonijn

Dwergkonijnen zijn erg geliefde huisdiertjes. zeker voor kinderen zijn dwergkonijntjes erg leuk. Om dat deze konijntjes lekker klein zijn, zijn ze makkelijk voor kinderen te hanteren en vast te houden.

Dwergkonijntjes kunnen makkelijk binnen in een ruime kooi gehouden worden of buiten in een warm konijnenhok.

Zorg er natuurlijk wel voor, wanneer ze buiten zitten, dat ze dan uit de tocht en wind staan. Geef ze ook nooit teveel groenvoer zoals gras en al helemaal geen sla.

Een gezond Dwergkonijn is vaak actief en nieuwsgierig.

Als u kind het dwergkonijn de eerste weken veel aait en vasthoud zal het snel tam zijn.

Dwergkonijn buiten of binnen?

het houden van dwergkonijnen buiten of binnen is afhankelijk van waar u het konijn koopt als u het dwergkonijn bij een dierenwinkel haalt is het het beste om het dwergkonijn zelf ook binnen te houden. als u het dwergkonijn bij een fokker koopt , die buiten fokt, dan is het verstandig om het konijn zelf ook buiten te houden.

verzorging

De dagelijkse verzorging van dwergkonijnen betekent dat u het konijn elke dag vers water en eten geeft. eventueel de plashoek verschonen. Controleer regelmatig de nagels van het konijn Met te lange nagels kunnen konijnen niet goed lopen. te lange nagels kunnen krom groeien in de voetzolen, met alle nare gevolgen van dien.

Bij konijnen die veel buiten lopen zal het nagel knippen vaak niet nodig zijn omdat ze op natuurlijke wijze zijn afgesleten. Nagels knippen kun je beter met zijn tweeën te doen. dan houdt de een het konijn vast en de ander knipt de nagels. In de nagel van het konijn loopt een bloedvat. Bij witte doorzichtige nagels is dit duidelijk te zien in het licht. Knip de nagel af vlak voor het bloedvat. In donkere nagels is het bloedvat niet te zien en is dit wat lastiger. Mocht je de nagel per ongeluk toch gaan bloeden, stelp het dan met een doekje. En houdt het verder een beetje in de gaten. Meestal is er niets mee aan de hand.

de tanden van het konijn kunnen ook te lang worden. Normaal gesproken slijten de tanden op elkaar af,  maar bij sommige konijnen staan de tanden verkeerd waardoor de slijtage niet goed loopt. Konijnentanden groeien altijd door, gevolg is dat de tanden te lang worden en het konijn niet meer kan eten. Laat de tanden door een dierenarts knippen. Wellicht kan deze laten zien hoe je dat in het vervolg zelf kunt doen.

Houd altijd de ontlasting van het dwergkonijn goed in de gaten. De konijnenkeutels moeten mooi rond zijn. Plakkerige keutels kunnen wijzen op beginnende diarree.Bij diarree kun je het best stoppen met nat groenvoer, geef veel hooi aan het konijn en weinig konijnenvoer.  Wanneer de diarree hevig is of niet binnen een dag over, raadpleeg dan de dierenarts.

Bekijk dus dagelijks de conditie van je dwergkonijn. Een konijn moet vrolijk en fit zijn. Een konijn dat zielig in een hoekje zit en niet eet is ziek. Wacht niet af ga direct met het konijn naar de dierenarts. Wanneer een konijn niet eet is dit levensbedreigend.

Verschillende rassen

Er zijn heel veel verschillende rassen dwergkonijnen. Hieronder vind je een aantal van deze rassen.

De Pool roodoog

Dit dwergkonijn wordt zo’n 800 gram tot ruim een kilo. De Pool Roodoog is bekend vanwege zijn uiterlijk. Het konijn is volledig wit, met rode ogen. Een albino konijn. De Pool Roodoog is een alert en levendig konijn. Door hun uiterlijk en levendige karakter zijn Pool Roodogen een geliefd huisdier. Met voldoende aandacht en zorg zijn het zeer lieve dieren. Wanneer ze te weinig aandacht krijgen kunnen ze angstig worden en daardoor agressiever reageren.

Pool blauwoog

Dit dwergkonijntje lijkt erg op de Pool Roodoog. Het verschil is alleen de oogkleur. De Pool Blauwoog heeft zoals de naam al doet vermoeden blauwe ogen. Het gewicht zit altijd   rond de kilo ongeveer.  De Pool Blauwoog is nog net iets levendiger dan de Pool Roodoog. Hierdoor is het konijn niet echt geschikt voor kinderen.

Nederlandse hangoor dwerg

Het gewicht van deze dwerg varieert van 1200 to 1800 gram. De hangoor dwerg komt in veel verschillende kleuren voor. Het kermerk van de Nederlandse hangoor dwerg zijn de lange hangende oren. De Nederlandse hangoor dwerg is zeer geliefd als huisdier. Dit vanwege zijn leuke uiterlijk. Ook het vriendelijke karakter maakt dit dier zeer geschikt als huisdier.

Teddy Widder

Dit nieuwe konijnenras komt uit Amerika en wint sterk aan populariteit. De reden hiervoor is het uiterlijk van De Teddy Widder.  Opvallend aan de Teddy Widder is de borstelige vacht. De vacht kan vier tot 6 centimeter lang worden en staat vaak alle kanten op. Deze vacht geeft het konijn zijn unieke uitstraling. De vacht kan alle kleuren aannemen van gevlekt tot egaal wit. De vacht dient wel een maal per week geborsteld te worden om neit te gaan klitten. Teddy Widders zijn zeer speels. Met genoeg aandacht kunnen ze leuke speelkameraadjes worden.rodents 5%

bron: http://www.watetenkonijnen.nl/dwergkonijnen-rassen/

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share
Dit bericht is geplaatst in Konijnenrassen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Het Dwergkonijn

 1. Adil schreef:

  OOh Lins, wat een schattig kojinntje!Je hebt ze heel mooi ingekleurd, vind het ook altijd leuk om zo een keramieken beeldje te schilderen. Ga zaterdag een beer schilderen, zal je wel zien verschijnen ;)Groetjes Anneke

 2. ragonda schreef:

  super site maak voor school een project hoop weet nu zekerdat ik er een 10 voor krijg
  groetjes ragonda

 3. izan schreef:

  raar maar waar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *