De huisvesting van een konijn

De huisvesting van een konijn is erg belangrijk, vele konijnenboeken worden minimale afmetingen voor hok of kooi gegeven, die helaas veel te klein en te laag zijn. Een hok of kooi van minder dan 80x50x50 (LxBxH) is voor elk konijn te klein, hoe klein het konijntje zelf ook is.

Belangrijk is dat het konijn rechtop kan staan, een stukje kan rennen en dat een deel van het hok beschut is, zodat het konijn kan schuilen. Een hok met lichte wanden en een licht dak heeft de voorkeur boven donkere wanden en dak, omdat de kooi zo lichter en groter oogt. Daarbij wordt een konijn in een licht hok eerder tam. De ondervloer mag niet van gaas zijn. Door het gaas kunnen ernstige voetwonden ontstaan. Bodembedekking moet aanwezig zijn in de kooi of het nachthok. Dit kan bijvoorbeeld hennepvezel, stro of houtvezel zijn. Een hooiruif of hooibal en waterbak of drinkfles horen ook bij de inrichting van de kooi.

Binnenkooien met een plastic bovenkap zijn af te raden. Ze zijn te laag, waardoor konijnen niet overeind kunnen staan. Daarnaast is er te weinig ventilatie in de kooi. Hierdoor kan de temperatuur hoog oplopen.

Er bestaan geen regels voor afmetingen van konijnenhokken, maar wel richtlijnen. Een Nederlands hangoordwergkonijn moet minimaal 80x50x50 cm zijn. Natuurlijk is het konijn zelf meer tevreden met een groter hok. Als dit mogelijk is, is een groter hok dus altijd beter. Heeft u een groot konijn, zoals een Vlaamse Reus, dan moet u uitgaan van een hok of kooi van minimaal 120x80x60 cm.

Heeft u uw konijn niet in een hok, maar loopt deze in een ren, zorg dan dat er wel een schuilgelegenheid aanwezig is.

Konijn in de kooi, konijn uit de kooi…

Veel mensen met een binnenkonijn zijn zich niet bewust van de mogelijkheden en het plezier dat een konijn biedt. Als een konijn altijd in zijn hok wordt gelaten, zal het zich gaan vervelen en eventueel agressief worden. Een konijn is van nature zindelijk en kan daarom prima in de kamer losgelaten worden. Hierbij moeten wel enkele aanpassingen in de kamer verricht worden. Denk hierbij aan het wegstoppen van kabels en op een onbereikbare plaats zetten van giftige kamerplanten.
rodents 5%

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter
Share
Dit bericht is geplaatst in Een konijn aanschaffen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *